СУЧАСНА МОВНА ОСОБИСТІСТЬ ІЗ ПОГЛЯДУ ЛІНГВОКОНФЛІКТОЛОГІІ - Романова, Т. В. (Записки з українського мовознавства, 2017)
Стаття присвячена лінгвопсихологічному аналізу конфліктних, агресивних, деструктивних тенденцій в мовній поведінці сучасної мовної особистості.  Розглядається фактичний мовний матеріал, «живе мовлення» молодого росіянина. Гіпотеза наукового дослідження полягає в аргументації домінантних моделей поведінки сучасного носія російської мови, для якого характерні такі властивості, як категоричність, неповаго до чужої думки, невизнання принципів плюралізму в оцінках та ставленнях. Для верифікації основних позицій статті було застосовано асоціативний експеримент, результати якого засвідчують доволі високий рівень потенційної агресивності досліджуваної вікової групи.