СЦЕНАРІЙ ‘СВАРКА’ В АСПЕКТІ КОНФЛІКТНОГО ДИСКУРСУ - Форманова, С. В. (Записки з українського мовознавства, 2017)
Статтю присвячено комунікативно-прагматичному аналізу сварки як у сучасних наукових інтерпретаціях, так і за результатами фактичного матеріалу. Подано різні дефініції цього поняття в мовознавстві; зазначено параметри сварки й прагматична настанова; проаналізовано конфліктні сценарії ‘сварки’, які є результатом конфліктного дискурсу й агресії; описуються мовленнєві особливості конфліктної інтеракції між комунікантами, пропонується типологія сценаріїв ‘сварка’.  Метою статті є визначення характерних особливостей ‘сварки’ як чинника конфліктного дискурсу. Мета передбачає вирішення таких завдань: 1) систематизувати й узагальнити теоретичні засади дослідження конфліктного дискурсу; 2) визначити характерні особливості ‘сварки’; 3) проаналізувати конфліктні сценарії ‘сварки’; 4) описати мовленнєві особливості конфліктної взаємодії між комунікантами. Об’єктом аналізу є сценарії сварки в конфліктному дискурсі. Предметом дослідження є конфліктний дискурс.