АЛГОРИТМ НЕЙТРАЛІЗАЦІЇ ПАТОГЕННИХ ТЕКСТІВ ІНФОРМАЦІЙНИХ ВОЄН - Kovalevska, А. V. (Записки з українського мовознавства, 2018)
Статтю присвячено вивченню негативного ефекту феномену мовленнєвого впливу, який реалізується у патогенних текстах, поширюваних в українському інформаційному просторі в рамках інформаційних воєн. Основна мета інформаційної війни, яка полягає в підтримці або зміні політичних уподобань адресата, передбачає нетотожність, викривленість інтерпретації об'єктивної реальності як її фундаментальну ознаку, тож величезної важливості, особливо за умов сучасної соціально-політичної ситуації, що склалася в Україні, набуває не лише питання систематизації інформаційних воєн як вкрай потужного феномена сучасного інформаційного простору країни, а й проблема формулювання стратегій і тактик протидії негативному впливу, продукованому патогенними текстами в рамках ІВ, що і визначає актуальність роботи, скерованої на конструювання алгоритму нейтралізації негативного ефекту патогенних текстів, наявних у парадигмі інформаційних воєн. Дослідження виконано в парадигмі таких комплексних новітніх наук як нейролінгвістичне програмування і сугестивна лінгвістика і становить собою покроковий алгоритм нейтралізації шкідливого ефекту патогенних текстів, базований на виокремленні маркерів сугестивних технік, описаних в метамоделі мови НЛП, теорії брехні П. Екмана, авторській класифікації інформаційних воєн, а також авторській NAP-структурі лінгвістичної сугестивності, а також елементах об’єктно-орієнтованого та структурного програмування і загальної логіки (доведення та спростування), тож, він дасть змогу не лише виокремити домінантні стратегії побудови зазначених патогенних текстів та глибинні механізми їх конструювання, а й способи протидії кожному з типів інформаційних воєн, що прислужиться не лише у поглибленні відповідних положень НЛП, сугестивної лінгвістики та психолінгвістики, а й у можливому формуванні відповідних планувальних рішень в галузі державної інформаційної безпеки України, що максимально увиразнює релевантність та перспективність подальших розвідок у зазначеній науковій царині.