ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК ЗМІН У СЛОВОТВОРЕННІ ЗІ ЗМІНАМИ У ЛЕКСИЧНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРНОЇ МОВИ СЕРЕДИНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХІ СТОЛІТТЯ - Хаценко, Л. І. (Записки з українського мовознавства, 2019)
Статтю присвячено проблемі взаємозв’язку змін у словотворенні та змін у лексичній системі української літературної мови середини ХІХ початку ХХІ століття. Словниковий склад мови є тим елементом мовної системи, який найбільше реагує на всі важливі події суспільного життя. Зміни у суспільному житті призводять до появи реалій, які потребують найменувань. Крім екстралінгвістичних, існують також інтралінгвістичні чинники змін словникового складу. У статті звертається увага на ряд змін у системі словотворення, викликаних змінами словникового складу української літературної мови середини ХІХ початку ХХІ століття.