НОМІНАТИВНЕ ПОЛЕ КОНЦЕПТУ БАТЬКИ В МОВНІЙ КАРТИНІ СВІТУ ГУЦУЛІВ - Дячук, В. Р. (Записки з українського мовознавства, 2023)
У статті проаналізовано засоби представлення концепту батьки в гуцульському діалектному просторі. На тлі незгасного зацікавлення до проблеми реконструкції духовного універсу носіїв конкретної мови, вивчення концептів залишається одним із необхідних та актуальних завдань сучасних лінгвістичних розвідок. Метою статті є аналіз засобів мовної реалізації концепту батьки в локальній картині світу гуцулів. Об’єктом дослідження обрано концепт батьки. Предметом дослідження є вербальні засоби представлення аналізованого концепту в гуцульському говірковому ареалі. Досягнення поставленої мети визначило вибір відповідних методів дослідження, а саме: метод суцільної вибірки, що спрямований на виокремлення мовних репрезентантів концепту із діалектних словників та текстів для формування фактичного матеріалу дослідження; контекстуальний аналіз, який дозволив з’ясувати семантику вербалізаторів концепту; метод моделювання, що дав змогу встановити польову структуру номінативного простору концепту. Наукова новизна дослідження зумовлена тим, що в роботі вперше здійснено спробу проаналізувати способи мовної об’єктивації концепту батьки в діалектному обширі. Теоретичну й практичну цінність роботи вбачаємо в приверненні уваги науковців до діалектної концептології як цікавого й перспективного напрямку, а також у використанні отриманих результатів у подальшому вивченні та опрацюванні проблем, присвячених дослідженню говіркової картини світу. Висновки й перспективи. Номінативний простір концепту батьки в локальній картині світу гуцулів неоднорідний за структурою. Його формують мовні засоби прості (синтетичні), виражені окремими словами, та складені (аналітичні), представлені цілісною сполукою. До першої групи належать слова-репрезентанти концепту, їхні деривати, синоніми. Другу групу формують складені номінації, фразеологізми, зіставні конструкції, клішовані звертання й запрошення, асоціативне зіставлення, риторичне запитання. Перспективи подальших розвідок пов’язуємо з аналізом номінативного простору концепту батьки в середньонаддніпряському говірковому просторі для проведення зіставного аналізу способів мовної репрезентації концепту в територіально віддалених діалектних субконтинуумах.