ДОСЛІДНИЦЬКІ ВАРІАЦІЇ ФАХОВОГО АНАЛІЗУ БЛОГУ: ЖАНР ЧИ ФОРМАТ? - Дергач, Д. В. (Записки з українського мовознавства, 2020)
У статті аналізуються підходи до фахової інтерпретації блогу як явища сучасної віртуальної медіасфери. Об‘єкт дослідження – блог у мотивації комунікативної динаміки медіа. Предмет – критерії можливості / неможливості, коректності / некоректності жанрової ідентифікації блогу в дискурсі медіалінгвістичного знання. Завдання статті полягає в окресленні й аналізі вже сформованої в науці традиції щодо визначення природи блогу та блогосфери, у формулюванні дослідницької предметності медіалінгвістики, пов’язаної з фаховим осмисленням цього інформаційного джерела. А отже, у визначенні актуальності / неактуальності жанрової ідентифікації блогу, актуалізувавши ідеї його медіалінгвістичної інтерпретації – у зв‘язку з контрастністю до предметності науки про соціальні комунікації. Узагальнюється інформація щодо походження блогу – екстралінгвістичний ресурс розуміння комунікативної природи. Наводяться дефінітивні характеристики блогу з авторитетних словникових і монографічних праць американських, європейських (зокрема й українських). А отже, визначаються та коментуються наукові маркери традиційної (лінгвістичної) кваліфікації блогу в системі медійних жанрів. Звертається увага на проміжний – гіпержанровий – статус блогу (в жанрологічному дискурсі). Пропонується медіалінгвістичний погляд на блогову комунікацію – передусім із урахуванням її функціональних домінант. Він дозволяє ідентифікувати блог як особливий медійний формат із множинними жанровими репрезентаціями та варіаціями. Автор актуалізує погляд щодо позажанрового статусу блогу, в медіалінгвістичному аналізі якого жанровий компонент виявляється периферійним. Акцентується дослідницька увага на формах блогової комунікації, колаборації мовних, аудіо-, відео-, фотокомпонентів, які дозволяють автору в довільно обраному жанрі реалізувати комунікативні інтенції (інформаційну, аналітичну, пізнавальну, розважальну та ін.). Актуалізується теза, що блогосфера потребує деталізації медіалінгвістичного аналізу її текстової реальності, що в перспективі дозволить визначити об’єктивні, послідовні критерії стратифікації блогів – синкретичного щодо стилю та жанрів формату медійної комунікації.