НАЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ КОНЦЕПТУ ВОДА У СЛОВ'ЯНСЬКИХ МОВАХ - Антонюк, О. В. (Записки з українського мовознавства, 2015)
У статті проаналізовано національно-специфічні особливості концепту вода у свідомості етнолінгвальних українців, болгар і поляків. Національно-емоційні особливості будь-якої лінгвоментальності зумовлені тим, що кожен народ відбиває і сприймає довкілля відповідно до своєї мережі координат, в основі якої лежить національна культура. Синтетичний аналіз усіх способів об'єктивації концептів дає можливість виявити ті риси певної лінгвоментальності, які формують духовний стрижень нації.