ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПРИРОДНИХ ТОПОГРАФІЧНИХ НАЗВ В УКРАЇНСЬКИХ ЗАМОВЛЯННЯХ - Боєва, Е. В. (Записки з українського мовознавства, 2021)
У статті запропоновано комплексний підхід до аналізу топографічного репертуару українських замовлянь. Простежено особливості функціонування топографічної і топонімічної лексики у найдавніших текстах обрядового фольклору. З’ясовано, що у замовляннях відображено різні географічні місцевості за допомогою 7 структурно-семантичних типів тополексем, визначено їх художньо-естетичну скерованість. Доведено, що географічні назви виступають у фольклорних жанрах як своєрідні концепти мовно-образної сфери слов’янської ментальності.